Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Δεν καταλαβαίνω...

Επειδή πέρασε και το Πάσχα καταγράφω κάποιες απορίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της βαθιά θρησκευόμενης περιόδου:
  • Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει Εορταστικό Ωράριο της ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Εβδομάδα Πένθους δεν είναι? Γι' αυτό δεν γίνεται και η Νηστεία? Γι' αυτό δεν συμμετέχει όλος ο κόσμος στην "κορύφωση του Θείου Δράματος"?. Τρανό παράδειγμα η Μεγάλη Παρασκευή όπου το πρωί είναι κλειστά τα μαγαζιά λόγω της Ταφής του Κυρίου, αλλά μετά τη 1.00 ανοίγουμε γιατί η Κηδεία Κηδεία αλλά και το Gucci Gucci. Ακριβώς η ίδια λογική με την πλειοψηφία των απλών κηδειών, οπού μετά την κηδεία, και λόγω της θλίψης φυσικά, υπάρχει τραπέζι (πως να πάει το φαρμάκι κάτω αλλιώς?)
  • Δεν καταλαβαίνω ρε κλασική ηλίθια Ελληνίδα, γιατί πρέπει να πας να αγοράσεις ρούχα για την Ανάσταση? Αφού στην Εκκλησία θα πας 10 λεπτά (5 πριν και 5 μετά τις 12.00). Για να επιβεβαιωθείς μπροστά στα βαθύτατα χριστιανικά βλέμματα των λοιπών εκστασιασμένων από το θάυμα της Ανάστασης πιστών? Ή αναγκαστικά αφού έχει μπουζούκια ή clubbing μετά την Ανάσταση πρέπει να είσαι έτοιμη από πιο νωρίς? Και πολλοί άντρες έτσι ακριβώς σκέφτονται απλά ό,τι και να φορέσει ένας άντρας, πάλι όλοι (γυναίκες και άντρες) τη γυναίκα θα σχολιάσουν...
  • Δεν καταλαβαίνω επίσης όλη αυτή τη βαβούρα με τα κιλά του αρνιού και το πόσο καθαρά είναι τα εντόσθια για το κοκορέτσι. Το οποίο μέχρι να ετοιμαστεί έχει ακούσει τα άπειρα από τη μαμά που έχει συχτηρήσει κρέατα, αβγά και μαγειρίτσες, από τον μπαμπά που ασχολείται με το κοκορέτσι και τη σούβλα ("Που είναι το λεμόνι γαμώ την Π...γία μου? Γυναίκααααααααα...) κλπ. Αφού λοιπόν είναι πανάκριβο, απαιτεί μέρες προετοιμασίας και είναι αντίθετο με τη χριστιάνική ηθική των ημερών, ας το περιορίσουμε και λίγο, δεν τρέχει τίποτα.

Προσωπικά, ως καλοφαγάς, η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί το αναγκαίο κακό πριν την Κυριακή του Πάσχα. Δεν με χαλάνε καθόλου πάσης φύσεως κρεατικά (αφου δεν τα πληρώνω άλλωστε), συμμετέχω σε όλη τη διαδικασία της προετοιμασίας (και βρίζω εξ' ίσου καλά) και φυσικά τρώω πολύ καλύτερα από τον μέσο χριστιανό.

Είμαι όμως πεπεισμένος ότι όλοι κάναμε το καθήκον μας και μποϊκοτάραμε τα σκοπιανά αρνιά. Που προκλητικά καταπατούν και αναμασούν (κυριολεκτικά) το ιερό χώμα που κάποτε μπορεί να έχεσαν οι απόγονοι του Βουκεφάλα. Δεν μπορώ να πιστέψω οτι υπήρξε κρεοπώλης ή καταναλωτής που να πούλησε ή αγόρασε τέτοιο αρνί...Θα τον έιχε ανακαλύψει ο Ψωμιάδης άλλωστε και θα τον είχε αφορίσει ο Άνθιμος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: