Εδώ και καιρό έχω απορία με τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων.
Όλο ακούω να γίνονται και δεν γίνονται πουθενά.
Πρόστιμα τρώμε (από τον Έλληνα Νεοδημοκράτη αρμόδιο Επίτροπο Σταύρο Δήμα), χιλιάδες ανξέλεγκτες χωματερές υπάρχουν παντού (μέσα στα δάση, έξω απ' τα δάση, διπλα σε παραλίες), όλοι και καλά νοιαζόμαστε και όλοι αδιαφορούμε τελικά.
Διάβασα την προηγούμενη εβδομάδα ότι εγκαινιάστηκε ο ΧΥΤΑ στη Φυλή.
Μετά από 7 χρόνια λογω προσφυγών. Όπως έχουν γίνει προσφυγές και για το Γραμματικό και για την Κερατέα. Κι αναρωτιέμαι:
Αφού το Κράτος, μετά από επιστημονικές μελέτες και έρευνες (φαντάζομαι τώρα εγώ), οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως οι καταλληλότεροι χώροι είναι τελικά αυτοί της Κερατέας, της Φυλής και του Γραμματικού, γιατί δεν ζήτησε και μια εκτίμηση του κόστους μετακίνησης και αποζημίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί, ούτως ώστε να τους αποζημιώσει (γενναία αποζημίωση εννοείται) και να μην αναγκάζεται να πληρώνει τρελά πρόστιμα στην Ε.Ε. Αλλά απ' όσο θυμάμαι, ούτε επιστημονικές μελέτες βγήκαν στη φόρα, ούτε συγκεκριμένα σχέδια..Οπότε δικαιολογημένα υποθέτουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ότι κάτι άλλο παίζει...
Όπως επίσης έγινε και για τον ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.
Χοντρικά, το σκεπτικό ήταν οτί αφού το Βόρειο τμήμα του νησιού είναι και το πιο τουριστικό (και το πιο ωραίο για να λέμε την αλήθεια), κάνουμε τον ΧΥΤΑ στο νότο και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι Άγγλοι στον Κάβο (δίπλα στη Λευκίμμη) θα πηγαίνουν έτσι κι αλλιώς...
Μέχρι και νεκρό θρηνήσαμε εκεί πάνω..
Αλλά για να κάνω και τον δικηγόρο του Διαβόλου, είμαστε κι εμείς λίγο "παρτάκηδες".
Η νοοτροπία "μακριά από τον κώλο μας και όπου να 'ναι" υπάρχει στο υποσυνείδητο πολλών από εμάς. Το αποδεικνύουν άλλωστε, οι χιλιάδες ανεξέλγκτες χωματερές ακόμα και μέσα σε δάση. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε εικόνες στο μυαλό μας από σκουπιδότοπους στην επαρχία.
Τι θέλω να πώ: οτι ακόμα και ολόκληρο το επιστημονικό επιτελείο της NASA, του ΜΙΤ και της WWF να ερχόταν στο χωριό μου και να έλεγε, οτί η λιγότερο επιβαρυντική χωματερή θα είναι αυτή που θα γίνει στο χωριό μου κι εσυ θα πρέπει να πας στο διπλανό χωριό για να ζήσεις, εγώ θα του έλεγα να παέι στο άλλο χωριό και να έρθουν αυτοί στο χωριό μου, εγώ δεν πάω πουθενά..
Χωρίς να έχω πλήρη γνώση του θέματος και επιστημονικό υπόβαθρο, υποπτεύομαι πως όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα (υπουργοί, περιφερειάρχες και λοιποί) είναι πλήρως άσχετοι..
Και το θέμα μοιάζει πιο σοβαρό.
Ένας νεκρός στη Λευκίμμη μπορεί (και είναι) συμπτωματικό γεγονός..
"Το αστρονομικό ποσό των 16.728.000 ευρώ θα υποχρεωθεί να καταβάλλει ημερησίως η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Ιανουαρίου 2009 ως πρόστιμο για τις 492 ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ), που υπολογίζει ότι θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το τέλος του 2008 (αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτές 2.047 ΧΑΔΑ)." όπως σημειώνει και η Καθημερινή δεν είναι καθόλου συμπτωματικό.
Και το Μαίναλο πάλι καίγεται...
Κυριακή 6 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου