Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αγροτο-απορίες

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, εκφράζω κάποιες απορίες για το εύλογο των κινητοποιήσεων και το κατά πόσο οι ίδιοι οι αγρότες είναι "Ενωμένοι για το κοινό συμφέρον του "Έλληνα αγρότη":

1) Ποιοι αγρότες έχουν κατέβει στους δρόμους? Απ' όσα διαβάζω (κι αν κάπου λάθος ας με διορθώσετε) οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είναι στους δρόμους, ίσως γιατί πέρυσι αυτοί έλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί επίσης, μάλλον γιατί είναι η περίοδος που δουλεύουν. Οπότε για ποιους αγρότες μιλάμε?

2) Αν δει κάποιος γεωγραφικά τα μπλόκα, θα παρατηρήσει ότι είναι σε παραδοσιακά αγροτικές περιοχές (Λάρισα, Βοιωτία, Μακεδονία) όπου και όλως τυχαίως, η παραγωγή σε αυτές τις περιοχές ξεπερνά τη ζήτηση. Στην Πελοπόννησο αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε ένα μπλόκο στη Στέρνα το οποίο και δεν συνεχίζει. Τι θέλω να πω: Ότι τα μπλόκα γίνονται σε περιοχές όπου υπάρχει ή θα υπάρξει πλεόνασμα παραγωγής (σιταριού κλπ) οπότε και βάσει απλών οικονομικών η τιμή των προϊόντων θα πέσει.

3) Ποιος φταίει για το παραπάνω? Ο άτιμος ο καπιταλισμός, οι κλέφτες οι πολιτικοί και οι απάνθρωπη Ε.Ε. θα πει ο κάθε αριστερός που σέβεται τον εαυτό του. Οι αγρότες οι ίδιοι ποτέ. Οι ίδιοι οι αγρότες που άνετα έχουν 3 τουλάχιστον συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάλογα με την απόχρωση του καθενός, δεν μπορούν να φτιάξουν 10 συνεταιρισμούς ανα περιοχή, να διαθέτουν αυτοί οι συνεταιρισμοί το προϊόν τους κατά βούληση (εσωτερικό & εξωτερικό κυρίως) και να μην κρέμονται από τα @@ του κάθε βουλευτάκου που τους τάζει φύκια... (Εδώ ακόμα και ο Ελληνικός Στρατός αγοράζει από το εξωτερικό) Φυσικά και υπάρχουν συνεταιρισμοί αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι έχουν ώς ρόλο να συλλέγουν τις σοδειές και να τις διαθέτουν μετά στο κράτος, σε έμπορους κλπ χωρίς σχέδιο φυσικά. Δηλαδή είναι βλάκες κάποιοι παραγωγοί στη Βόρειο Ελλάδα (μήλα, όσπρια κλπ) οι οποίοι έχουν συστήσει τοπικούς συνεταιρισμούς και πωλούν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στο εξωτερικό? Μια ματιά στα οικονομικά φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων να ρίξεις, όλο και κάποια τέτοια είδηση υπάρχει.

4) Θα μου πεις βέβαια, σε τοπικό επίπεδο κάτι γίνεται. Για προϊόντα όπως το λάδι, το σιτάρι ή το βαμβάκι πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική. Συμφωνώ απολύτως: Γι' αυτό λοιπόν επειδή 30 χρόνια τώρα ο κάθε Χατζηδάκης, Τζουμάκας και Πουπάκης αποδείχθηκαν ανίκανοι μην ξαναπιστέψεις κανέναν ρε φίλε αγρότη (και ειδικά κάτι Νέοι αγρότες που εμφανίζονται στα κανάλια να λένε ότι έμειναν στην επαρχία για να στηρίξουν τον τόπο τους, έχουν επενδύσει τη ζωή τους σε αυτό κλπ). Ειδικά εσείς ρε παλικάρια πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την σάπια αυτή κατάσταση. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι επιδοτήσεις σας δεν φορολογούνται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα σας. Δεν υπάρχουν στο εκκαθαριστικό τέτοια εισοδήματα..Για να τα λέμε όλα, μην κρυβόμαστε

5) Και κάτι ακόμα: Κάτι μαυριδεροί τύποι από Πακιστάν κλπ που κάθε τόσο εξεγείρονται για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα χωράφια για ποιους δουλεύουν? Δεν είδα κανένα τρακτερ στο Νομο Ηλείας ας πούμε..Την προηγούμενη εβδομάδα γράφτηκε στις εφημερίδες για "απεργία" των μεταναστών που δουλεύουν στα πορτοκάλια στην Άρτα όπου και ζητούσαν ελάχιστο μεροκάματο. Το θάψαμε όμως το θεματάκι έτσι? Για να ξέρουμε κι εμείς ποιους να υποστηρίξουμε ρε αδερφε...

6) Ας μας εξηγήσει κάποιος αγροτοσυνδικαλιστής τη μείωση στις εισφορές του ΟΓΑ, στον οποίον εισφέρουν έλληνες και δηλωμένοι μετανάστες εργάτες γης. Οι Έλληνες εργάτες γης έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, οι μετανάστες εργάτες γης έχουν αυξηθεί επίσης πάρα πολύ, αλλά ελάχιστοι από αυτούς είναι δηλωμένοι (όχι νόμιμοι μετανάστες, δηλωμένοι στον ΟΓΑ). Σημαντική λεπτομέρεια: Για να ασφαλιστεί ένας εργάτης στον ΟΓΑ χρειάζεται βεβαίωση - υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της γης οτί δουλεύει στη γη του...


7) Προς ΚΚΕ: Το επιχείρημα "αν δεν κλείσουν οι δρόμοι θα κλείσουν σπίτια" είναι τόσο αστείο που μέχρι και ο Καρατζαφέρης σας έκανε πλάκα..Αλλά όταν γενικά η συζήτηση στη Βουλή είναι για αγρότες Κολωνακίου κλπ, καταλαβαίνεις πόσο σοβαρά νοιάζονται για το θέμα όλοι τους.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για το λύσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΔΑΚΕ, η Παπαρήγα και ο Καρατζαφέρης. Δεν μπορεί ρε γαμώτο, κάπου θα έχετε κάνει κι εσείς λάθος 30 χρόνια τώρα...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιες απορίες γεννιούνται και σε μένα κάθε φορά που οι αγρότες κατεβαίνουν στα μπλόκα, κι ας έχω συγγενικά πρόσωπα αγρότες.

Καταρχήν, οι αγρότες πλέον δεν είναι μόνο παραγωγοί. Τουλάχιστον όχι όλοι. Από το εβδομήντα κάτι και μετά δόθηκε στους αγρότες η δυνατότητα να πωλούν τα προ'ι'όντα τους οι ίδιοι στις λα'ι'κές αγορές, χωρίς να μεσολαβούν οι έμποροι. Αυτό ήταν πολύ επικερδές γι' αυτούς, τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε για ενιαίο μέτωπο αγροτών αφού έχουν διαφορετικά συμφέροντα ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που ασχολούνται και με τον τρόπο που διοχετεύουν τα προ'ι'όντα τους.

Επειδή η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα και αν οι αγρότες ήταν ενωμένοι θα αποτελούσαν τεράστια δύναμη, το διαίρει και βασίλευε εφαρμόζεται κατά κόρον. Υπάρχουν τόσοι οργανισμοί και φορείς που υποτίθεται βοηθούν τον αγρότη, αλλά στην ουσία εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα.

Ο Οργανισμός Κωπα'ί'δας του οποίου το υπερσύγχρονο site είναι http://org-kopaidos.gr/index.html , είναι υπεύθυνος κυρίως για αρδευτικά έργα τα οποία δεν έχουν γίνει ποτέ. Πολλοί Βοιωτοί αγρότες έχουν σταματήσει να τον πληρώνουν εδώ και χρόνια γιατί κάθε καλοκαίρι δεν έχουν νερό να ποτίσουν. Και αυτό γιατί στήνονται πρόχειρα φράγματα στον ποταμό Κηφισσό και το νερό διοχετεύεται σε χωράφια αγροτών συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, με το αντάλλαγμα της ψήφου τους φυσικά.

Παντού και πάντα θα υπάρχουν τα κόμματα για να φτιάχνουν ομαδούλες – ομαδούλες, και να μην υπάρχει πουθενά ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης. Όταν έχουν μεταξύ τους διαφωνίες οι αγροτοπατέρες της Θεσσαλίας με αυτούς της Βοιωτίας π.χ., και αποφασίζουν ξεχωριστά πώς θα λυθούν τα προβλήματα;

Συγνώμη για την έκταση των σχολίων μου, αλλά παρασύρθηκα...

Thermoplan Art είπε...

Ωραία όλα αυτά.
Το θέμα όμως είναι εξαιρετικά απλό.
Η ΕΕ εδώ και 3 χρόνια έχει κλείσει ιμπεριαλιστικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, στα πλαίσια "ανταλλαγής" κεφαλαίων, (να το πούμε συνοπτικά). Έτσι συμφέρει να εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες παρά να εκμεταλλεύεται την Ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι επιδοτεί τους αγρότες (και τους Έλληνες) ώστε να ...μην παράγουν.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πέσει σε εξευτελιστικές τιμές όλα τα αγροτικά προϊόντα (λόγω των εισαγωγών) και φυσικά ο Ευρωπαίος (και κατ' επέκταση και Έλληνας) αγρότης να μην μπορεί ή να μην τον συμφέρει να πουλήσει.
Με αυτή τη διαδικασία ξεκληρίζεται κυριολεκτικά η φτωχή αγροτιά και πλέον και η μεσαία.

Λαμόγια στυλ Κοκκινούλη ή Μπούτα υπάρχουν πολλά ή ακόμα και οι γιάπιδες "Νέοι Αγρότες" που φαντάζονται μια ιδεατή (καπιταλιστική) αγροτική οικονομία.

Το θέμα είναι ότι σε συνθήκες κρίσης όποια κοινωνική ομάδα παλέψει μέχρι εσχάτων αυτή θα είναι και που θα κερδίσει, έστω και κάτι.

Το θέμα είναι βέβαια να καταλάβουμε ότι όσο και να παλέψουν, το μόνο που μπορούν να πετύχουν είναι μικρές αποσπασματικές νίκες (πχ κάποιο επίδομα). Οι τιμές όμως θα συνεχίσουν να πέφτουν και η φτωχή και μεσαία αγροτιά θα συνεχίσει να ξεκληρίζεται. Διότι απλά, έτσι δουλεύει το σύστημα.

Άρα σιγά-σιγά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι αναγκαίο να ξανά μπεί το σύνθημα "από τον αγώνα για ένα δίκαιο μεροκάματο στην κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς".
Έτσι ώστε να μπορέσει ξανά να αναπτυχθεί η αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα (προφανώς σε άλλο σύστημα που δεν θα υπάρχει εκμετάλευση).

Γιάννης.

Μερικά λινκ για το θέμα:
http://www.eksegersi.gr/keimena12/583/tetraetia.htm
http://www.eksegersi.gr/keimena12/584/apeiles.htm
http://www.eksegersi.gr/keimena12/584/mh-dialogos.htm
http://www.eksegersi.gr/keimena12/584/h_striggla.htm
http://www.eksegersi.gr/keimena12/584/h_kuvernish.htm