Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Αγροτο-απορίες

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, εκφράζω κάποιες απορίες για το εύλογο των κινητοποιήσεων και το κατά πόσο οι ίδιοι οι αγρότες είναι "Ενωμένοι για το κοινό συμφέρον του "Έλληνα αγρότη":

1) Ποιοι αγρότες έχουν κατέβει στους δρόμους? Απ' όσα διαβάζω (κι αν κάπου λάθος ας με διορθώσετε) οι βαμβακοπαραγωγοί δεν είναι στους δρόμους, ίσως γιατί πέρυσι αυτοί έλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο των επιδοτήσεων. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί επίσης, μάλλον γιατί είναι η περίοδος που δουλεύουν. Οπότε για ποιους αγρότες μιλάμε?

2) Αν δει κάποιος γεωγραφικά τα μπλόκα, θα παρατηρήσει ότι είναι σε παραδοσιακά αγροτικές περιοχές (Λάρισα, Βοιωτία, Μακεδονία) όπου και όλως τυχαίως, η παραγωγή σε αυτές τις περιοχές ξεπερνά τη ζήτηση. Στην Πελοπόννησο αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε ένα μπλόκο στη Στέρνα το οποίο και δεν συνεχίζει. Τι θέλω να πω: Ότι τα μπλόκα γίνονται σε περιοχές όπου υπάρχει ή θα υπάρξει πλεόνασμα παραγωγής (σιταριού κλπ) οπότε και βάσει απλών οικονομικών η τιμή των προϊόντων θα πέσει.

3) Ποιος φταίει για το παραπάνω? Ο άτιμος ο καπιταλισμός, οι κλέφτες οι πολιτικοί και οι απάνθρωπη Ε.Ε. θα πει ο κάθε αριστερός που σέβεται τον εαυτό του. Οι αγρότες οι ίδιοι ποτέ. Οι ίδιοι οι αγρότες που άνετα έχουν 3 τουλάχιστον συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάλογα με την απόχρωση του καθενός, δεν μπορούν να φτιάξουν 10 συνεταιρισμούς ανα περιοχή, να διαθέτουν αυτοί οι συνεταιρισμοί το προϊόν τους κατά βούληση (εσωτερικό & εξωτερικό κυρίως) και να μην κρέμονται από τα @@ του κάθε βουλευτάκου που τους τάζει φύκια... (Εδώ ακόμα και ο Ελληνικός Στρατός αγοράζει από το εξωτερικό) Φυσικά και υπάρχουν συνεταιρισμοί αυτήν τη στιγμή, οι οποίοι έχουν ώς ρόλο να συλλέγουν τις σοδειές και να τις διαθέτουν μετά στο κράτος, σε έμπορους κλπ χωρίς σχέδιο φυσικά. Δηλαδή είναι βλάκες κάποιοι παραγωγοί στη Βόρειο Ελλάδα (μήλα, όσπρια κλπ) οι οποίοι έχουν συστήσει τοπικούς συνεταιρισμούς και πωλούν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στο εξωτερικό? Μια ματιά στα οικονομικά φύλλα των κυριακάτικων εφημερίδων να ρίξεις, όλο και κάποια τέτοια είδηση υπάρχει.

4) Θα μου πεις βέβαια, σε τοπικό επίπεδο κάτι γίνεται. Για προϊόντα όπως το λάδι, το σιτάρι ή το βαμβάκι πρέπει να υπάρχει εθνική στρατηγική. Συμφωνώ απολύτως: Γι' αυτό λοιπόν επειδή 30 χρόνια τώρα ο κάθε Χατζηδάκης, Τζουμάκας και Πουπάκης αποδείχθηκαν ανίκανοι μην ξαναπιστέψεις κανέναν ρε φίλε αγρότη (και ειδικά κάτι Νέοι αγρότες που εμφανίζονται στα κανάλια να λένε ότι έμειναν στην επαρχία για να στηρίξουν τον τόπο τους, έχουν επενδύσει τη ζωή τους σε αυτό κλπ). Ειδικά εσείς ρε παλικάρια πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα προσπαθήσουν να αλλάξουν την σάπια αυτή κατάσταση. Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι επιδοτήσεις σας δεν φορολογούνται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα σας. Δεν υπάρχουν στο εκκαθαριστικό τέτοια εισοδήματα..Για να τα λέμε όλα, μην κρυβόμαστε

5) Και κάτι ακόμα: Κάτι μαυριδεροί τύποι από Πακιστάν κλπ που κάθε τόσο εξεγείρονται για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα χωράφια για ποιους δουλεύουν? Δεν είδα κανένα τρακτερ στο Νομο Ηλείας ας πούμε..Την προηγούμενη εβδομάδα γράφτηκε στις εφημερίδες για "απεργία" των μεταναστών που δουλεύουν στα πορτοκάλια στην Άρτα όπου και ζητούσαν ελάχιστο μεροκάματο. Το θάψαμε όμως το θεματάκι έτσι? Για να ξέρουμε κι εμείς ποιους να υποστηρίξουμε ρε αδερφε...

6) Ας μας εξηγήσει κάποιος αγροτοσυνδικαλιστής τη μείωση στις εισφορές του ΟΓΑ, στον οποίον εισφέρουν έλληνες και δηλωμένοι μετανάστες εργάτες γης. Οι Έλληνες εργάτες γης έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, οι μετανάστες εργάτες γης έχουν αυξηθεί επίσης πάρα πολύ, αλλά ελάχιστοι από αυτούς είναι δηλωμένοι (όχι νόμιμοι μετανάστες, δηλωμένοι στον ΟΓΑ). Σημαντική λεπτομέρεια: Για να ασφαλιστεί ένας εργάτης στον ΟΓΑ χρειάζεται βεβαίωση - υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της γης οτί δουλεύει στη γη του...


7) Προς ΚΚΕ: Το επιχείρημα "αν δεν κλείσουν οι δρόμοι θα κλείσουν σπίτια" είναι τόσο αστείο που μέχρι και ο Καρατζαφέρης σας έκανε πλάκα..Αλλά όταν γενικά η συζήτηση στη Βουλή είναι για αγρότες Κολωνακίου κλπ, καταλαβαίνεις πόσο σοβαρά νοιάζονται για το θέμα όλοι τους.

Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για το λύσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΔΑΚΕ, η Παπαρήγα και ο Καρατζαφέρης. Δεν μπορεί ρε γαμώτο, κάπου θα έχετε κάνει κι εσείς λάθος 30 χρόνια τώρα...

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Εθνική Υπερηφάνια

Ευάγγελος Βενιζέλος (Υπουργός Άμυνας): "Οι Υπουργοί μιλούν με Επίτροπους όχι με υπάλληλους"
Γιώργος Παπαχρήστος (Δημοσιογράφος των Νέων): "Ολόκληροι Υπουργοί εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό να απολογούνται σε κάτι υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".
Άκης Παυλόπουλος (Παρουσιαστής ειδήσεων ALTER): "Με ενοχλεί σαν Έλληνα η εικόνα αυτή με τους Υπουργούς να ανακρίνονται από τεχνοκράτες υπάλληλους της Ε.Ε.".

Ήρθαν λοιπόν οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τεχνοκράτες όπως λέει και ο Άκης) για να ελέγξουν τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος (να ελέγξουν, όχι να προτείνουν, αυτό είναι πολιτικό ζήτημα) και θίχτηκε ο εθνικός μας εγωισμός. Γιατί?

α) Γιατί δεν γίνεται να αμφισβητούνται, κοτζάμ Υπουργοί εκλεγμένοι από τον ελληνικό λαό (Αν είναι δυνατόν, να αμφισβητείται η κρίση του ελληνικού λαού και των κυβερνήσεων που δίνουν το χρίσμα σε άτομα όπως ο Παπαθανασίου, ο Μπούρας και σε διάφορους τυχάρπαστους).

β) Αν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η ικανότητα μας ως χώρα να διαχειριστούμε (και να εκμεταλλευτούμε έστω και στο ελάχιστο) τα διάφορα πακέτα κοινοτικών ενισχύσεων και να παρουσιάζουμε ελλείμματα, μηδενικές εξαγωγές, υπό-απορροφήσεις κλπ. Γιατί φίλε Ευρωπαίε δεν θες να μας στέλνεις κι άλλα λεφτά?

γ) Η αλήθεια είναι οτί το σωστό θα ήταν να έρθουν ο Σαρκοζί, η Μέρκελ, ο Πούτιν και ο Μπράουν αλλά και special guests όπως ο Ομπάμα και ο Κρούγκμαν (ώς φίλος του Μπούρα) για να πειστούν οι ίδιοι από τους Έλληνες Υπουργούς. Για ποιους μας πέρασαν δηλαδή?


Από διαφορετική οπτική:
Υπάρχει ένα group εταιριών με μητρική εταιρία την Ε.Ε. και με θυγατρικές τα κράτη-μέλη. Για διάφορους λόγους υπάρχουν θυγατρικές οι οποίες τα πάνε καλά και κάποιες όχι. Στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση όλο το group αντιμετωπίζει δυσκολίες και κάποιες θυγατρικές έχουν μειωμένη κερδοφορία και στα πλαίσια της συγκράτησης αρνούνται να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση κάποιων θυγατρικών οι οποίες τα τελευταία 30 χρόνια δεν πάνε καλά.Στέλνουν λοιπόν υπαλλήλους τους να εξετάσουν αν το πλάνο που παρουσίασε η θυγατρική είναι αξιόπιστο ή όχι. Αφού γυρίσουν οι υπάλληλοι της μητρικής στα κεντρικά γραφεία, θα συγκληθεί συμβούλιο των Οικονομικών Διευθυντών όλων των θυγατρικών (Υπουργοί Οικονομίας) για να παρθούν οι αποφάσεις.


Και κάτι ακόμα για να αντιληφθούμε το μέγεθος του ερασιτεχνισμού, της τσαπατσουλιάς και του "ο,τι να 'ναι":
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (το λογιστήριο της εταιρίας) έστελνε μερικά από τα στοιχεία στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (την εταιρία που ετοιμάζει τα reports και ποσοτικοποιεί ασήμαντα μεγέθη όπως ΑΕΠ, χρέος, ελλείμματα κλπ) τηλεφωνικά. Όσοι δεν πιστεύετε, πατήστε εδώ.


Κατά τ' άλλα μας πείραξε που υπάλληλοι νεαρής ηλικίας ήρθαν να κρίνουν τους Υπουργούς και μάλιστα είχαν και ύφος. Αλλά για μισό λεπτό: Το ίδιο ακριβώς δεν συμβαίνει και στη χώρα μας (σε όλους τους τομείς) όταν κάποιος ικανός νεαρός αμφισβητεί τους παλιούς έμπειρους?


Η εθνική υπερηφάνεια και ο ψευτοτσαμπουκάς μας μάρανε...